biljoteka

nedjelja, 21.09.2008.

SPINOZA TRNOVITI



Photobucket

Spinoza na latinskom znači trnoviti. Ovaj holandski filozof rođen davne 1632. godine, jevrejskog porijekla, dobro poznaje trnovitost koja je obilježila cijeli njegov kratki život jer umire od tuberkuloze u 45 godini. Do tada je napravio priličan rusvaj svojim, za to vrijeme ateističkim stavovima (iako je bogohulno svu njegovu filozofiju svesti pod taj pojam ateistički) pa je lijepo proklet. Neodoljiv mi je tekst te kletve
„ Neka je proklet danju i neka je proklet noću. Neka je proklet kad liježe i neka je proklet kad ustaje. Neka je proklet kad polazi i neka je proklet kad se vraća... Naređujemo vam da nitko s njim ne progovori ni usmeno ni pismeno, da nitko ne boravi s njim pod istim krovom, ili četiri lakta bliže od njega, da nitko ne čita spis koji je on sastavio.“
Neodoljivo je i njegovo ustrajavanje na slobodi mišljenja zbog čega je odbio katedru i izdržavao se brušenjem optičkih stakala.
Sve u svemu, uopće nije za karijeristu.
Karijeristima je bliža riječ onon, grčka riječ u kojoj prepoznajemo našeg domaćeg magarca, pri čemu smo magarci mi koji ga ne zaustavljamo.
A kad se magarac i trn nađu zajedno dobijemo Ononis spinosa L., biljku koju rado jedu magarci, gdje ih ima, i zečevi gdje ih ima pa otuda i domaći naziv zečiji trn. Ipak ovu biljku najčešće zovemo gladišika ili gladušac. Riječ je bliža je narodu u prvom redu jer raste na gladnim zemljištima koja po pravilu pripadaju gladnom seljaku koji ne može nahraniti ni sebe a kamo li zemlju. U takvim okolnostima se još događalo da mu čvrsti korijen ove biljke zaustavi plug, izmori kljuse i navede ga na proklinjanje: „... neka je proklet danju i neka je proklet noću...“ ispred i iza čega imamo naše uobičajene riječi seksa sa zemljom, konjem, plugom ili trnovitom biljkom uz „ajoj, ubode me!“ dok ona izgleda roza nevino...

Photobucket


Iako postoji kod nas još jedan ononis, a u svijetu i još jedan, dakle arvensis i repens, s ljekovitim djelovanjem Spinozin imenjak ima tu prednost da ga zbog Spinoze lakše trpim. Naime korjen u kojemu je ljekovitost ove biljke je veoma težak za obradu do upotrebne vrijednosti. Prvo se mora iskopati tako da ne viri iz zemlje tamo gdje se kosi da ne uništi kosu. Onda se pere od zemlje, a što ga više perete klizaviji biva. Ako vam dozlogrdi okačite ga tako u komadu na sušenje, a on se tako stvrdne da ga ne možete rezati i postane neupotrebljiv. Tako uradite samo jednom, a onda se prisilite da izmoreni kopanjem i pranjem režete poprijeko korijen na 10 cm duge komade, a one deblje komade i uzdužno.
Kad se korjen osuši još ste nesretniji jer usitnjavanje ovog korjena proizvodi oblak prašine koji se sliježe u svaku poru, boru, udubljenje i otvor koji posjeduje vaš organizam, a lijepo si napunite i pluća i grlo. Uspješno kašljete nekoliko dana, govorite promuklo jer vam je prašina oblijepila glasnice i stalno odlazite u WC na pražnjenje mjehura. „neka je proklet....“
Gladišika je naime diuretik. Voli izlučivanje mokraće, a posebno soli pa se koristi za upalna oboljenja bubrega i mokraćnog mjehura, sklona je smanjivanju količine krvi u mokraći, krvavim hemeroidima i krvavim proljevima, ali je ne spriječava da utiče na izvjesna razmekšavanja kod zatvora. Voli reumatičare i pomaže im kod bezbolnijih pokretanja zglobova izbacivanjem soli mokraćne kiseline, kao što radi s pijeskom i kamencima u bubrezima i mjehuru. Oslobađa od natečenih udova, viška vode u organizmu, a znam i pojedine gospođe koje su postale i lakše i vitkije nakon čaja od korjena gladišike.
30 grama smrvljenog korjena gladišike zalije se s 1 litar hladne vode i kuhucka dok se voda ne spusti na ˝ litre. Tada se ohladi, procijedi kroz višeslojnu gazu i spremi u bocu od tamnog stakla na hladnom mjestu. Uzima se 3 puta dnevno po pola šolje ovog čaja 15 do 30 dana.
I u tom periodu držite se četiri lakta od WC-a.

21.09.2008. u 10:15 • 4 KomentaraPrint#

nedjelja, 07.09.2008.

SJEVER JUG: VRIJESAK VRIJESAK



Vrijesak su dvije biljke koje svojataju ovaj naziv, a nisu u rodbinskom odnosu.
Vrijesak je Calluna vulgaris (L.) Hull.
Vrijesak je Satureja montana L.
Kad ljudi traže vrijesak uvijek misle na biljku koju oni poznaju kao vrijesak, kad travar prodaje vrijesak prodaje ono što on naziva vrijeskom. Jack pot je kada se te dvije predstave vrijeska podudare. Ništa se ne dobije ni kad pitate koji vrijesak, jer se onda događa da se čovjek zbuni i pita „pa zar ima više vrijesaka?“ ili vas bahato uvrijedi rečenicom „pa valjda znate šta je vrijesak!“
Dakle, otpada i rečenica „A budale, u naslovu napisala dva puta vrijesak“.
Photobucket
Photobucket
Dakle, gornji je Calluna, a donji SaturejaDa li zato što sam sa sjevera, jer je ovo biljka viših nadmorskih visina s hladnijom klimom, ali mi je ona lijeva ljepša, a hodajući jednom prilikom po terenu žena u jednom selu nazva ovu biljku strnjuva i otada koristim baš ovaj naziv.
Vrijesak ostade vrijesak, neki mu zbog razlikovanja daju ime i primorski vrijesak, a ikavci ga zovu vrisak što nema veze s vrištanjem, naravno. Južnjaci opet preferiraju ovu biljku koja je „dobra za sve“, a prelijepo miriše za razliku od strnjuve koja nema neki miris.
Ali droga strnjuve je prelijepa! Kod strnjuve je ljekovitost u cvijetu, tako da se kod dobro pripremljene droge bez lista i stapki, kvalitetno osušene, dobije gomila ružičastih sitnih zrnaca cvijeta koja djeluje vrlo dekorativno.
Kod vrijeska se koristi i cvijet i list, droga ne izgleda bog zna kako ali sve ostalo je „naj“, od mirisa i ukusa čaja, od dodatka jelima kao začin, do eteričnog ulja koje ima zelenkasto smeđu boju, začinsku aromu, mirisa koji malo podsjeća na timijan. Kako se eterično ulje vrijeska veoma traži poprilično su ga i analizirali i ustanovili djelovanje na gram pozitivne bakterije Bacilus subtilis, bacillus cereus, Staphylococus aureus, Streptococus faecalis; gram negativne bakterije E. coli, Klebsiella pneumoniae, Pseudomonas aeruginosa, Proteus mirabilis, Salmonela typh;, gljivice Aspergilus niger, Aspergilus fumigatus, Candida albicans, Candida rugosa, Saccharomyces ceremsiae. Veoma malo eteričnih ulja je na ovaj način ispitivano što znači da vrijesak ne znači samo južnjacima nego i sjeveru i jugu.
I dok sjever priznaje vrijesak, jug nije zainteresiran za lijepu strnjuvu.
Naime sve što vrijedi za strnjuvu, južnjaci tvrde da vrijedi i za vrijesak jer strnjuva se svrstava u diuretske droge s antiseptičkim svojstvima pa služi za liječenje urološkog trakta, ali djeluje i kod proljeva i enterokolitisa kao vežuće sredstvo, kod nervoza i nesanica kao uspavljujuće, a kod želučanih smetnji kao ublažujuće sredstvo kad se radi o povišenoj želučanoj kiselini.
Sjever jug i strnjuva vrijesak nastavljaju balansirati „na oštrici noža“ između dvije zaraćene strane....
No ne mogu da ne spomenem jedan doživljaj za uporedbu koji se dogodio prije više godina, ali još ga pamtim. Igrale nogometne reprezentacije Hrvatske i Bosne i Hercegovine. Oveći obiteljski skup se podijelio na dvije grupe navijača. Najmlađe dijete, curica od 3 godine, učestvovala je u navijanju na svoj način. Prvo je navijala za BiH jer je tako navijala njena mama. BiH je počela, naravno, gubiti pa se ona priklonila uz tatu koji je navijao za Hrvatsku. Nakon toga se ušutila. Nakon dugo vremena izjavi:
„U stvari svi su oni isti samo su drukčije obučeni.“

07.09.2008. u 12:08 • 5 KomentaraPrint#

<< Prethodni mjesec | Sljedeći mjesec >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< rujan, 2008 >
P U S Č P S N
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30          

Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
OYO.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ljekovito bilje i okolo njega bez vegetarijanskih pobuda kao dodatak kvalitetu života

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog sa ulica Kabula

Ako vam treba savjet

za koji drugi ne moraju znati pisite na
plantadoo@hotmail.com

posjete

Free Site Counters
Free Site Counters