biljoteka

subota, 05.01.2008.

IME RUŽE


„... jer zumbuli su zumbuli, a ruža je ruža, makar na kraj svijeta iznikla“ nekako tako pjeva Đorđe Balašević jer se najljepše i najvoljenije stvari porede samo s ružom, a ruža je biljka koja se nalazi i na početku i na kraju svijeta ma gdje to bilo.
Neka nam s ružom i počne i završi ova godina jer uz ovo cvijeće se može i biti sretan i biti nesretan kao što je uz ružu „sve snove isplak'o“ bend Prljavo kazalište.
Stari dobri Zmaj Jova Jovanović i svom sretnom i svom nesretnom opusu pjesama daje naziv „Đulići“ i „Đulići uveoci“ koristeći staro ime ruže, odnosno ružice. Sumnjam da se nešto od njegovih pjesama nalazi u današnjoj lektiri, pa ne mogu da ne napišem najljepši od njegovih uveoka:
Mrtvo nebo, mrtva zemlja,
Ne miču se magle sive
Mrtvi dani, mrtve noći,
Samo boli jošte žive.

Tone, pada mrtva nada
U naručje mrtvom Bogu.
Izumrlo što je moglo,
Samo boli još ne mogu

Izmakla se suza oku
Izdahnuti tu je rada,
Al' s s mrtva oka vraća
I na mrtvo srce pada

Mrtvo srce suza budi
Padajući na nj s visa.
Iz njeg niču ove pjesme
Mrtvo cvijeće bez mirisa.
Photobucket
S druge strane nema sretnije i vječnije Đule od Đule Jakova Gotovca u „Eri s onog svijeta“. Čak i oni koji se s operom susreću rjeđe nego sa Zmajem znaju za postojanje ove opere, pa čak i za njen sadržaj s happyendom.
Bosanski pak đulistani oliti ružičnjaci uzgajaju jednu posebnu ružu poznatu u svijetu aromatskog bilja kao Rosa damascena Mill. ili Rosa moschata opet Mill. ili Rosa centifolia L., a poznata je kao đulšerbe ruža. Njih je zalijevala po bašti Šantićeva lijepa Emina.Van Bosne i Hercegovine je zovu još i ruža za slatko ali naziv nije čemu.
Ovu ružu nećete naći u rasadnicima, cvjećarama ili vrtlarijama. Gaji je svako domaćinstvo koje ima makar komadić bašte, a „pelceri“ se dijele prijateljima i susjedima ili pak kradu, jer ukradeno cvijeće bolje cvjeta. Zato se krađa pelcera i ne smatra krađom. Stari način da se pelcer dobro primi je da se stabljika zasiječe na 4 dijela i u otvor stavi zrno riže. Pelcer se drži kratko u vodi, a onda sadi u zemlju.
Ruža ne spada službeno u ljekovite nego u aromatske biljke, ali ljekovitost ruže u pobuđivanju pozitivnih emocija svojim izgledom i mirisom još nije niko osporio. Zbog toga je ruža postala i čest sakralni simbol koji se veže uz pojedine svece, sakralnu likovnu i glazbenu umjetnost, a čak samo kao miris za pobuđivanja osjeta. Tako je ružinom vodicom posvećena Aja Sofija, jedna od najljepših građevina svijeta.
Ružina vodica je jeftinija varijanta proizvodnje ružinih mirisa. Pravi miris ruže je eterično ulje ruže koje se dobiva iz cvjetnih latica, a pravi bogati sretnici su oni proizvođači koji uspiju iz latica izvući 0,03 % eteričnog ulja. Uglavnom se taj procenat kreće od 0,01 do 0,02 %. Zato je ovo ulje veoma skupo i prodaje se na mililitre. Trenutno se, prema ponudi iz Bugarske 1 ml ovog ulja nudi za oko 3 USA dolara.
I dok mi o ružama pišemo pjesme, ukrašavamo bašte i pravimo sok i slatko, bugari uzgajaju ruže na ogromnim površinama i proizvode eterično ulje za svjetsko tržište. Mi zato obožavamo uzgajati krompir i to do te mjere da kad ga ne prodamo jednostvano ga bacimo i posadimo novi sretan.
A nema te parfimerijske industrije koja ne žudi za kvalitetnim eteričnim uljem ruže, dok se kozmetičke industrije zadovoljavaju i ružinim hidrolatom (vodom sa koje je pokupljeno eterično ulje ruže), a industrije sapuna i deterđenata vjerovatno lažu o svojim dahovima ruže.
Aromaterapija eterično ulje ruže smatra osnovnom komponentom koja utiče na pozitivno raspoloženje, djeluje kao antidepresiv, liječi frigidnost, glavobolju, nesanicu i vrtoglavicu.
Činjenice po sastavu ovog ulja su da utiče na popucale kapilare, spriječava daljnje pucanje kapilara i posebno dobro djeluje na njegovanje suhe kože.
Kako je prilično teško doći do pravog eteričnog ulja ruže njega se može izvesti i tako što se osušene latice ruže smrve u prah. Prah se može nanositi na lice kao puder ili se pomiješati s malo maslinovog ulja i mazati.
U vrijeme kad ruže cvjetaju napravite si kupku od svježih latica ruža tako što ćete latice preliti vrelom vodom, a zatim kupku napraviti ugodnom dodajući hladnu i mlaku vodu. Osjećati ćete se kao Kleopatra ili Kleopatrac. To vrijedi truda.
Pa nemaju samo Kleopatra ili Umberto Eko pravo na IME RUŽE

05.01.2008. u 10:31 • 5 KomentaraPrint#

<< Arhiva >>

Creative Commons License
Ovaj blog je ustupljen pod Creative Commons licencom Imenovanje-Dijeli pod istim uvjetima.

< siječanj, 2008 >
P U S Č P S N
  1 2 3 4 5 6
7 8 9 10 11 12 13
14 15 16 17 18 19 20
21 22 23 24 25 26 27
28 29 30 31      

Lipanj 2009 (2)
Svibanj 2009 (2)
Travanj 2009 (1)
Ožujak 2009 (1)
Veljača 2009 (1)
Siječanj 2009 (2)
Prosinac 2008 (1)
Studeni 2008 (2)
Listopad 2008 (3)
Rujan 2008 (2)
Kolovoz 2008 (4)
Srpanj 2008 (1)
Lipanj 2008 (4)
Svibanj 2008 (3)
Travanj 2008 (4)
Ožujak 2008 (4)
Veljača 2008 (7)
Siječanj 2008 (5)
Prosinac 2007 (7)
Studeni 2007 (13)
Listopad 2007 (10)

Dnevnik.hr
Gol.hr
Zadovoljna.hr
Novaplus.hr
NovaTV.hr
DomaTV.hr
Mojamini.tv

Opis bloga

Ljekovito bilje i okolo njega bez vegetarijanskih pobuda kao dodatak kvalitetu života

Linkovi

Dnevnik.hr
Video news portal Nove TV

Blog.hr
Blog servis

Forum.hr
Monitor.hr

Blog sa ulica Kabula

Ako vam treba savjet

za koji drugi ne moraju znati pisite na
plantadoo@hotmail.com

posjete

Free Site Counters
Free Site Counters